Wat is herstelbemiddeling?

Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan een delict, een (verkeers-)ongeval of bijvoorbeeld een medisch incident zijn. We noemen dit herstelbemiddeling. Door het contact kunnen de betrokkenen zelf een stap zetten in hun herstel.

Waarom herstelbemiddeling?

Het is voor iedereen verschillend hoe herstelbemiddeling kan helpen. Meestal helpt de bemiddeling om de gebeurtenis meer een plek te geven. Deelnemers kunnen vragen stellen en antwoorden geven. Zo krijgen beiden meer inzicht in hoe het zover kon komen en wat de gevolgen van de gebeurtenis zijn. Deelnemers voelen zich na het contact vaak opgelucht, of zijn minder angstig en minder boos. Het helpt hen een volgende stap te zetten en kan herhaling voorkomen. Zo biedt herstelbemiddeling weer perspectief.

Wanneer herstelbemiddeling?

Een bemiddeling kan op elk gewenst moment plaatsvinden. Dit kan kort na de gebeurtenis maar ook na langere tijd. Bemiddeling kan zowel bij lichte als bij zware delicten of ongevallen. De deelnemers bepalen zelf wat er in de bemiddeling aan bod komt. Vaak willen deelnemers vragen stellen en antwoorden geven. Maar het is ook mogelijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld schadevergoeding of afspraken om herhaling te voorkomen.

Hoe gaat herstelbemiddeling in zijn werk?

In deze infographic leggen we in het kort uit hoe onze werkwijze is. Lees meer...

Lees verder...

Hoe werkt een bemiddeling na een delict
Hoe werkt een bemiddeling na een verkeersongeval
Hoe werkt een bemiddeling na seksueel misbruik
Hoe werkt een bemiddeling na een medisch incident

 

Herstelbemiddeling biedt perspectief voor de toekomst.