Belevingsdag Perspectief

18-11-2019

Op 18 november, in de internationale week van herstelrecht, organiseren wij voor het eerst een belevingsdag herstelbemiddeling. Op deze dag nemen we professionals mee in de belevingen van mensen die herstelbemiddeling hebben ervaren. Ook kunnen aanwezigen een herstelbemiddeling zelf meemaken, als toeschouwer of als deelnemer. Door een overweldigende belangstelling is het helaas niet meer mogelijk om aan te melden.

Waarom een belevingsdag?

Herstelbemiddeling maakt het mogelijk dat mensen kunnen herstellen van een ingrijpende gebeurtenis door het gesprek aan te gaan met degene die betrokken was bij dezelfde gebeurtenis. Bij zowel slachtoffers als daders (of veroorzakers) helpt het contact bij het verwerken van wat er is gebeurd, waardoor deze gebeurtenis minder invloed heeft op hun kwaliteit van leven. Mensen voelen zich weer in staat hun leven te vervolgen en zich te richten op de toekomst. En daar heeft ook hun omgeving baat bij!

Programma

09.30 – 10.00 uur Ontvangst en inloop

10.00   Welkom en uitleg door directeur Annet Slijkhuis

10.15   ‘Van mens tot mens’ - première mini-documentaire 

10.45 – 11.30    Workshopronde 1

11.30 – 11.45    pauze

11.45 – 12.30    Workshopronde 2

12.30 – 13.15    lunch 

13.30 – 14.15   Workshopronde 3

14.15 – 14.30    pauze

14.30 – 15.00   Reacties uit het publiek en afsluiting 

15.00 – 16.00   Napraten met drankje

Workshops

1: In gesprek met de ander
In deze workshop zijn deelnemers aanwezig bij een gesprek tussen een slachtoffer en een dader. Ook een familielid en behandelaar zijn als steunfiguren aanwezig. Samen met de bemiddelaar krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen, advies te geven en te reflecteren op dat wat er gebeurt. 
 

2: Ervaringen uit de eerste hand
Drie ervaringsdeskundigen zijn aanwezig om in een kleine setting hun verhaal te vertellen. Wat is hen overkomen, waarom zijn zij het contact aangegaan en wat heeft het hun gebracht? Aanwezigen krijgen de gelegenheid die vragen te stellen die je altijd al hebt willen stellen. Elke ervaringsdeskundige neemt één workshop voor haar of zijn rekening. 
 

3: Hoe bereid je met deelnemers een gesprek voor?
In kleine groepen van 8-10 mensen nodigen we deelnemers uit om zich te verplaatsen in een slachtoffer of dader, die samen met één van onze bemiddelaars zich voorbereidt op een gezamenlijk gesprek. Hoe onderzoekt hij of zij welke wensen en motieven je hebt? Welke afspraken worden van tevoren gemaakt? Andere aanwezigen worden als steunfiguur bij dit proces betrokken.

Aanmelding gesloten 

Inmiddels heeft een overweldigend aantal mensen belangsteling getoond en is het helaas niet meer mogelijk om u aan te melden. We onderzoeken de mogelijkheden om in het voorjaar van 2020 een tweede dag te organiseren.