Vul niet in voor betrokkenen

11-01-2018

Naar aanleiding van het ongeval met BMXer Jelle van Gorkom, vroeg het AD aan Perspectief hoe het voor veroorzakers van ongevallen is om om te gaan met wat er is gebeurd. Belangrijk is dat betrokkenen zelf aangeven waar zij behoefte aan hebben.

Het AD benaderde Perspectief vanwege onze ervaring met herstelbemiddeling na onder meer verkeersongevallen. Belangrijk is dat slachtoffers en veroorzakers zelf aangeven waar zij behoefte aan hebben. Beter is dit niet voor hen in te vullen. Bij ongevallen, en ook na medische incidenten, gaat het vaak al snel over de aansprakelijkheid. Andere partijen nemen het dan over. Hierdoor kan het menselijke aspect uit het oog worden verloren.

Gebaar

Vaak willen veroorzakers na het gebeuren een blijk van medeleven geven, een gebaar naar de andere partij maken. Regelmatig wordt dat hen ontraden of laten veroorzakers een gebaar achterwege uit respect of angst dat dit niet goed begrepen wordt. Perspectief kan een eventueel gebaar begeleiden. En als betrokkenen dat willen, kan dat ook een gesprek of briefwisseling zijn. Op een door hen gewenst moment.

Lees hier het volledige artikel in het Algemeen Dagblad.

Meer weten over herstelbemiddeling na verkeersongevallen? Lees verder.