Dag van het Slachtoffer

22-02-2018

Vandaag is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Een goed moment om herstelbemiddeling extra onder de aandacht te brengen. Bemiddeling draagt bij aan de verwerking van wat er is gebeurd en geeft slachtoffers de mogelijkheid vragen te stellen en antwoorden te krijgen.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming greep de Dag van het Slachtoffer aan om nieuwe maatregelen aan te kondigen. Zo wil hij onder meer verdachten van zware gewelds- en zedenmisdrijven verplicht aanwezig laten zijn bij de zitting als slachtoffers gebruik willen maken van hun spreekt.

Gehoord worden

Op een speciale bijeenkomst van Slachtofferhulp Nederland in Den Haag zei de minister: 'Het is niet alleen belangrijk dat slachtoffers kunnen spreken, maar ook dat zij worden gehoord.' Herstelbemiddeling is ook een optie waarbij slachtoffers kunnen spreken en gehoord worden door een verdachte dan wel dader. Voorwaarde is wel dat betrokkenen op vrijwillige basis deelnemen aan een bemiddeling. Wensen en behoeften van deelnemers staan voorop.

Nieuwsbrief

In het kader van de Dag van het Slachtoffer hebben we ook een speciale nieuwsbrief uitgebracht. U kunt de nieuwsbrief hier lezen en u hier inschrijven om de nieuwsbrief voortaan te ontvangen.

Article image