Els spreekt met moordenaar

08-05-2019

Nadat haar broer Fred om het leven is gebracht door zijn partner, krijgt Els de behoefte om met de dader in contact te komen. Via Perspectief spreekt Els hem in de gevangenis. Vergeven is sinds dat moment voor Els duidelijk de weg. “Ik wilde leven, niet overleven. En leven kan alleen als je je hart laat spreken.” Afgelopen dinsdag vertelde zij haar verhaal aan medewerkers van Slachtofferhulp Nederland.

Els was uitgenodigd voor een bijeenkomst van Slachtofferhulp in de regio Zuidoost (Oost-Brabant en Limburg). De aanwezigen konden met haar in gesprek over waarom zij contact wilde, hoe een bemiddeling in zijn werk gaat en wat het contact haar heeft gebracht.

Vragen

Els nodigde iedereen actief uit om vooral de vragen te stellen die je eigenlijk niet durft te stellen. Dat namen de zo’n 100 aanwezige medewerkers ter harte. Enkele vragen en antwoorden.

Wat gaf voor jou de doorslag om met de dader in contact te komen?

 “Ik wilde niet blijven steken in het proces, ik wilde de confrontatie aan om ervan te leren. Omdat ik niet wilde dat mijn broer Fred voor niets is gestorven.”

Wat heeft het contact je gebracht?

“Het moment dat hij me aankeek, nadat hij dat eerst niet durfde, is zo’n helend moment geweest. Dat is niet in woorden uit te drukken wat dat heeft betekend. Dat heeft me rust gegeven.”

Niet invullen

Tijdens de gesprekken met Els gaven medewerkers aan het niet altijd makkelijk te vinden het onderwerp herstelbemiddeling ter sprake te brengen met een slachtoffer. Zo vroeg iemand: Kun je dat al horen als het net gebeurd is? Els antwoordde: “Die vraag kan er ook nog wel bij als er iets ergs is gebeurd. Erger dan horen dat je broer dood is, kan toch niet meer.”

Bovendien: “Je hebt een volwassen iemand voor je. Het is de verantwoordelijkheid van diegene om er wel of niets mee te doen. Jij kan dat niet invullen voor die persoon.”

Lees hier het hele verhaal van Els in het weekblad Vriendin.

Perspectief Herstelbemiddeling begeleidt contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan een delict, een (verkeers-)ongeval of bijvoorbeeld een medisch incident zijn. Lees meer over herstelbemiddeling.

Article image