Financiering mediation eindigt

28-10-2016

Op de zes locaties die meededen aan de pilots mediation in de officiers- en rechterfase eindigt per 1 november 2016 de financiering voor mediation in strafzaken. De financiering voor slachtoffer-daderbemiddeling voor en na de zitting blijft bestaan.

Eigenlijk zou de financiering al in november 2014 eindigen bij het aflopen van de pilots. Doordat er geld uit de pilot overbleef, konden mediation zaken op de zes locaties gefinancierd blijven. Het ging om de arrondissementen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Breda/Middelburg, Brabant-Oost en Noord-Holland. Het budget is op en ook in de begroting voor 2017 is geen budget voor mediation in strafzaken opgenomen.

Henriette van der Klok, directeur SiB: “Wij betreuren dat slachtoffers en daders die een bemiddeling in het stafrecht willen, niet de vrijheid hebben hiervoor te kiezen. Het goede nieuws is dat herstelbemiddeling buiten het strafrecht (slachtoffer-daderbemiddeling) ook voor de zitting gefinancierd is en blijft. Slachtoffers en daders kunnen met elkaar het contact aangaan en daarmee bijdragen aan herstel. Wij roepen alle medewerkers van justitie op om slachtoffers en daders te blijven informeren over herstelbemiddeling. Het is een recht om deze informatie te ontvangen. Uit onderzoek en ervaring weten wij dat bemiddeling helpt om het delict te verwerken en dat angst en boosheid verminderen. Ook blijkt uit onderzoek dat slachtoffers het vaak niet uitmaakt of de bemiddeling binnen of buiten het strafrecht plaats vindt. Centraal staat de behoefte van het slachtoffer en die van de dader en de wijze waarop het contact hen verder kan helpen.”

De financiering voor slachtoffer-dader-daderbemiddeling door Slachtoffer in Beeld is sinds 2013 structureel. SiB blijft overigens ook mediation in strafzaken begeleiden. Dit kan bijvoorbeeld als een andere partij gevonden wordt om de mediation te financieren.

Lees ook het nieuwsbericht van Trouw.