Graag in gesprek met dader!

19-06-2018

Van de aanmeldingen voor een bemiddeling is 70% afkomstig van verdachten, daders en veroorzakers. Daarop wordt verschillend gereageerd door de slachtoffers en nabestaanden.

De ene helft gaat in op het verzoek, de andere helft wijst de uitnodiging af. Soms geeft de uitnodiging al bij ontvangst opluchting en kan daarmee al bijdragen aan herstel. Zo reageerde onlangs een mevrouw heel enthousiast op de uitnodigingsbrief voor een gesprek met de dader, die onze bemiddelaar verstuurd had: 

“Ik ben zo blij met je brief! De dader is opgepakt door een tip van mij en ik vond dat heel ingewikkeld. Ik vind het belangrijk dat iemand aangesproken wordt op onheus handelen, maar vooral omdat iemand dan de kans krijgt om na te denken of dit de weg is die je wilt gaan. Omdat ik verder geen mogelijkheid tot echt contact had, was ik heel bang dat ik juist het omgekeerde had gecreëerd: dat ik iemand alleen maar verder de problemen in hielp, en alleen maar meer ellende bezorgde. Ik ben zo blij dat dit niet zo is! Dat jullie bestaan! En ik ga heel graag, namens mijn dochter, in gesprek!”

*We kregen toestemming deze reactie te plaatsen.

Lees meer over hoe herstelbemiddeling in zijn werk gaat.

Article image