Publicatie: Impact op leven dader

13-08-2015

Recent liet Slachtoffer in Beeld onderzoeken welke impact slachtoffer-daderbemiddeling heeft op de dader. De resultaten hiervan zijn te lezen in de bundel 'Recidivist als medeburger' die deze maand verschijnt.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek door dr. Sven Zebel bleek dat herstelbemiddeling leidt tot afname van woede en angst bij het slachtoffer en dat de dader geraakt werd door het contact met het slachtoffer. Uit recent vervolgonderzoek door de Universiteit Twente blijkt dat slachtoffer-daderbemiddeling daadwerkelijk impact heeft op de dader. Na het bemiddeld contact met het slachtoffer ervaart de dader meer opluchting en schaamte. De sympathie voor het slachtoffer neemt toe en de dader neemt meer verantwoordelijkheid voor zijn of haar delict. Deze aangetoonde impact maakt het aannemelijk dat herstelbemiddeling een gunstige invloed heeft op het verminderen van recidive.

In augustus verschijnt de bundel 'Recidivist als medeburger' onder redactie van Jaap van Vliet naar aanleiding van het gelijknamige congres dat in februari 2015 plaatsvond. In de bundel staat een artikel opgenomen met de resultaten van het hele onderzoek. Lees meer over de bestelwijze via de site van uitgeverij SWP.

Article image