Nabestaande Els over vergeving

12-11-2018

Als haar broer Fred om het leven wordt gebracht, maakt Els van der Naalt gebruik van het spreekrecht van slachtoffers. Het hardop uiten van de pijnlijke realiteit blijkt voor haar een belangrijke stap in de richting van vergeving. Perspectief Herstelbemiddeling brengt Els jaren na de rechtszaak in contact met de dader. In de EO-programma's Nieuw Licht en De Grootste Bijbel van Nederland vertelt Els over hoe ze de dader heeft vergeven.

Een paar maanden na de rechtszitting stuurt Els de verdachte voor het eerst een brief. Ze krijgt een reactie van hem. In die brief leest ze dat de verdachte nog niet in staat is om haar te ontmoeten, maar als het beter gaat graag met haar wil afspreken. Els blijft om de paar maanden schrijven, maar krijgt niets meer terug. Tot ze in de krant een verhaal leest over Perspectief Herstelbemiddeling.

Hij wilde ook contact
“Ik had Perspectief gemaild, omdat ik hem graag wilde bezoeken. En wat zo bijzonder was: precies een dag eerder hadden ze een brief gekregen van de verdachte. Met één dag verschil dezelfde vraag van dader en slachtoffer! Hij wilde ook contact met ons en ik kwam erachter waarom hij niet antwoordde op mijn brieven: hij was overgeplaatst naar een andere gevangenis.”

“Ik wist: het is niet de bedoeling van de dader geweest, hij had het niet willen doen. We hebben de neiging om wat de mens dóet, het zichtbare gedrag, door te trekken naar zijn identiteit. Maar wanneer je gedrag en de mens erachter los kunt koppelen, dan is dat een kans om de deur van je hart op een kier te zetten.”

Lees het hele verhaal van Els op de website van de Evangelische Omroep.

Bekijk het programma Nieuw Licht terug (EO, NPO 2, 11 november 2018).

Els vertelde ook haar verhaal in het programma De Grootste Bijbel van Nederland, (14 november 2018 op NPO 1, fragment vanaf 1.00).

Lees meer over herstelbemiddeling na een delict.

Article image