Atlete Ilonka
Foto: Rodney Kersten

Atlete Ilonka (32) praat na 15 jaar over misbruik door trainer

29/05/2020

‘Hij had mij volledig in zijn macht’

Jarenlang dacht ze dat het haar schuld was. Nu zegt Ilonka: ,,Ik was een tiener, hij een man van in de vijftig. Ik was de pupil, hij de trainer. Hij had mij volledig in zijn macht. Hij zat aan me, maar hij was óók degene die mij harder liet lopen.” Ilonka doet haar verhaal in NRC, in de Stentor van 28 mei en op AD.nl doet Ilonka haar verhaal en vertelt ze hoe ze jaren later via Perspectief Herstelbemiddeling in gesprek ging met de dader. 

"Over aangifte doen heb ik lang nagedacht maar ik zie er geen heil in. Het is mijn woord tegen het zijne en het is een lang en pijnlijk proces. Ik zou het wel gedaan hebben als hij nog trainer was en er misschien nog nieuwe slachtoffers konden komen, maar hij is al jaren geleden gestopt. Ik vond wel dat hij moest weten hoeveel pijn hij mij heeft gedaan. Via de organisatie Perspectief is een gesprek met hem geweest onder leiding van een onafhankelijk persoon. Over de inhoud hebben we geheimhouding afgesproken, maar ik vond het fijn om dit keer de touwtjes in handen te hebben."

Lees het hele verhaal op deStentor.nl: Waarom atlete Ilonka (32) na vijftien jaar praat over misbruik door haar trainer: ‘Hij had mij volledig in zijn macht’

Ook is haar verhaal gepubliceerd in het NRC en op NRC.nl: 'Ik ben zo ver dat ik mijn pijn kan dragen en anderen kan helpen'.