Proef met videoboodschap

Proef met videoboodschap

24/09/2018

In een bemiddelingstraject draagt het dader slachtoffer gesprek als contactvorm het meeste bij aan herstel. Voor zowel het slachtoffer als de dader, blijkt uit onderzoek. Daarom doet Perspectief Herstelbemiddeling samen met de Universiteit Twente onderzoek naar nieuwe technologische bemiddelingsvormen die het meest aansluiten bij de effecten van een gesprek. Dit najaar starten we met een pilot waarin we de digitale videoboodschap introduceren.

Acht bemiddelaars van Perspectief doen mee aan de proef. Zij gaan de videoboodschap aanbieden als één van de beschikbare bemiddelingsvormen, náást de al bestaande vormen (gesprek, brief, pendelbemiddeling of groepsherstelbijeenkomst). Als partijen kiezen voor de videoboodschap als vorm van contact maakt één, of beide deelnemers, onder begeleiding van de bemiddelaar een video met behulp van een tablet.

Boodschap

In de video kan een dader bijvoorbeeld antwoord geven op vragen die het slachtoffer heeft, excuses aanbieden en/of iets vertellen over de toedracht van het delict of ongeval. Het slachtoffer kan in zijn of haar videoboodschap bijvoorbeeld vertellen wat het gebeuren met hem of haar gedaan heeft en wat de gevolgen zijn geweest. De bemiddelaar bereidt het filmen goed voor en laat de boodschap aan de andere partij zien. De videoboodschap wordt niet overgedragen aan de andere partij en zal na afloop van de bemiddeling van de opname-apparatuur worden verwijderd. 

Deelnemen?

Wilt u zich aanmelden voor een bemiddeling en geïnteresseerd in het gebruik maken van een videoboodschap? Vraag de bemiddelaar naar de mogelijkheden.

Onderzoeksproject

De pilot is onderdeel van een driejarig onderzoek met Universiteit Twente naar digitale communicatievormen van bemiddeling. Na de testperiode met de videoboodschap volgt een evaluatie. Aansluitend wordt een vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar hoe de videoboodschap zich verhoudt tot de andere vormen van contact.