Na een verkeersongeval

Bent u betrokken bij een verkeersongeval of verkeersmisdrijf of kent u iemand die hierbij betrokken was? Lees verder hoe herstelbemiddeling werkt en kan bijdragen aan herstel.

Bemiddeling na een verkeersongeval is er voor slachtoffers, nabestaanden en veroorzakers maar soms ook voor getuigen. Ieder van hen kan de bemiddeling starten. Een belangrijk kenmerk van herstelbemiddeling is dat de betrokkenen via een bemiddelaar met elkaar in contact komen en zo een stap zetten in hun herstel. Na de aanmelding spreekt de bemiddelaar eerst met de aanmeldende partij. Daarna wordt de andere partij benaderd. Een professionele bemiddelaar van Perspectief begeleidt het contact, en bereidt dit zorgvuldig en afzonderlijk met elke deelnemer voor.

Is dit iets voor mij?

Vaak hebben slachtoffers of nabestaanden vragen. Bijvoorbeeld over wat er is gebeurd. Slachtoffers kunnen vertellen hoe het na het ongeval met hen verder is gegaan. Herstelbemiddeling kan rust geven. Voor veroorzakers kan de bemiddeling helpen om te gaan met de gevolgen en eventuele schuldgevoelens. Zij kunnen bijvoorbeeld hun medeleven tonen en vertellen wat zij van het ongeval weten. Het helpt beiden bij de verwerking om de ander te zien, ook voor als zij elkaar later (toevallig) tegenkomen.

Lees ook het verhaal van Anneke (63), die in gesprek ging met de medeveroorzaker van het ongeluk

Contactvormen

De deelnemers kunnen op verschillende manieren contact hebben:

  • Een gezamenlijk gesprek. De bemiddelaar bereidt dit gesprek met beiden voor en begeleidt het gesprek.
  • Een briefwisseling. De bemiddelaar ondersteunt de deelnemers daarbij.
  • Een pendelbemiddeling. De bemiddelaar brengt vragen en reacties tussen beide partijen over en weer. De deelnemers ontmoeten elkaar niet. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van videoboodschappen die de bemiddelaar opneemt.

Goed om te weten

Een bemiddeling is altijd vrijwillig en de gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. De bemiddelaar is neutraal en stelt de wensen en behoefte van beide partijen centraal. De bemiddeling kan op elk gewenst moment plaatsvinden. Een bemiddeling na een ongeval staat los van het (politie)onderzoek naar de toedracht. Ook als de bemiddeling gestart is, kan deze op verzoek van een van de deelnemers op elk moment worden gestopt. Lees verder welke stappen tijdens een bemiddeling worden doorlopen.

Lees ook: Monique sprak met veroorzaker ongeval waarbij haar twee kinderen omkwamen: “Dankzij de bemiddelaar kijken wij terug op een open en eerlijk gesprek”

Aanmelding

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op deze site. Slachtoffers, nabestaanden en veroorzakers kunnen zichzelf op elk gewenst moment aanmelden. Zij kunnen dit ook laten doen door een hulpverlener of andere professional met wie zij al in contact zijn, bijvoorbeeld een medewerker van Slachtofferhulp Nederland. De bemiddelingen zijn gratis.

“Wat er is gebeurd, kun je niet veranderen. Wel de manier waarop je ernaar kijkt en wat je ermee doet.”